Post Format: Audio (Mixcloud)

Orman Anaokulları

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Çocuklarınız televizyon izlemek ya da bilgisayar oyunu oynamak için eve tıkıldığında daha hırçın oluyorlar mı? 

 

"Çocuklarımızın Eğitimi İçin Daha İyi Bir Yol Olabilir Mi?


Çocuklarınız televizyon izlemek ya da bilgisayar oyunu oynamak için eve tıkıldığında daha hırçın oluyorlar mı? Benimkiler öyle.

Evdeyken daha aksi, kaprisli oluyorlar; sürekli canları sıkılıyor ve pek de konuşkan olmuyorlar. Evde geçen zaman genellikle de kavgayla sonlanıyor. Her nasılsa, aynı çocuk tüm günü dışarıda, doğada geçirdiğinde ise tam tersi; mutlu, heyecanlı, durmadan bir şeyler anlatmak isteyen birine dönüşüyor. Kısacası şahane bir modda oluyorlar.
İşte tam da bu yüzden Orman Anaokullarına hayranım ve çocuklarımın bu okullardan birine gitmiş olmasını gerçekten çok isterdim. Hangi mevsimde olduğumuzun ya da hava koşullarının hiçbir önemi olmaksızın, çocuklar, oyun oynamaları ve bir yetişkinin gözetiminde ormanı ya da etraflarındaki doğal ortamı keşfetmeleri için yüreklendiriliyorlar. Başlarındaki yetişkinler klasik okul sistemindeki gibi liderlik etmek yerine çocuklara daha çok yardım ediyor, destek oluyorlar.

Orman Anaokulu Avrupa’da çok popüler; özellikle Almanya, Danimarka ve İsviçre’de. Almanya’da şu anda 1000’in üzerinde orman anaokulu bulunuyor ve diğer Avrupa ülkelerinde de bu okulların popülerliği hızla artıyor. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu yaşayan ve herhangi bir ilaç tedavisine gerek kalmadan sadece okulunu değiştirip bir orman anaokuluna devam ederek tedavi olmuş çocuklarla ilgili bir sürü haber ve makale okudum. Bu çocukların problem çözmede çok iyi oldukları, daha eleştirel düşünen, daha yaratıcı ve ilkokula başladıklarında daha sebatkâr olduklarını da…

Orman Anaokulları ve Amerika’daki orman anaokulu akımıyla ilgili kafalarda pek çok soru var elbet; bu akımın öncüsü ve Washington’da yer alan Cedarsong Orman Anaokulu’nun kurucusu Erin Kenny ile bu özel röportajı yayımlıyor olduğumuz için oldukça heyecanlıyız. Ayrıca Erin, bu konuda fazlaca endişeli ebeveynler için de bazı tüyolar veriyor.

Kurucusu olduğunuz Orman Anaokulu hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz? Neden ve nasıl böyle bir girişimde bulundunuz?

Orman Anaokulu işine başladım çünkü o dönem üç yaşında olan oğlum için anaokulu alternatiflerinden birini seçmeye çalışırken büyük hayal kırıklığı yaşadım. Hemen hepsi binalar içine tıkılmıştı. Oğlum açık havada olmayı çok sevdiği için ve çocukların dışarıda oyun oynarken ne kadar çok şey öğrendiklerine şahit olduğum için hiç kapalı alanının olmadığı, biz doğada gezinirken derslerin doğal akışında işlendiği tamamen açık havada yer alan bir anaokulu hayali kurdum. Çocukların uygulamalı keşif gibi aktivitelerde bilgiyi akıllarında daha iyi tutabildiklerini gördüm. Böylelikle, 2006 yılında kendi doğa temelli anaokulumu kurdum. Çocukların zamanlarının üçte ikisini açık havada geçirmeleri taahhüdüyle, adını da Cedarsong Anaokulu koyarak bu işe başladım.
2007 yılında hem arkadaşım hem de eski bir öğrencim olan Robin Rogers açık hava anaokulu hayalime ortak oldu ve bunu gerçekleştirmem için yardım teklif etti. Kâr amacı gütmeyen Cedarsong Doğa Okulu’nu Orman Eğitimi Vakfı’nın şemsiyesi altında kurduk ve Alman Orman Anaokulu modelini temel alarak Amerika’daki ilk orman anaokulunu açmış olduk.

 

Çocukların bina içinde sınıflarda öğrenemediği ancak açık havada kolaylıkla kavradıkları şeyler neler?

Alman Anaokulu müfredatındaki Doğa Bilimi Çalışma Konuları şunlar: Orman ekosistemi, biyoloji, bitki bilimi, etnobotanik, etimoloji, kuş bilimi, zooloji, matematik, fizik, mühendislik. Orman Anaokulunda kazanılan hayat becerileri ise sosyal gelişim, çatışma çözümleme, nezaket, merhamet, empati, duygusal denge, risk değerlendirme, beden gücünü artırma, el becerisi geliştirme, daha iyi bir vücut dengesi ve esneklik.


Normal anaokulları ile orman anaokullarına devam eden çocuklar arasındaki temel farklar neler?

Orman anaokuluna devam eden çocuklar daha çok takım çalışması yapıyorlar ve oyun oynarken daha işbirlikçi bir yaklaşım sergiliyorlar. Aynı zamanda problem çözme yeteneği gelişmiş ve daha eleştirel düşünen çocuklar oluyorlar. Bunlara ek olarak, yaşayan tüm varlıklara daha empatik ve şefkatle yaklaşıyorlar.


Faydaları nelerdir?

fiziksel: sağlıklı bedenler ve daha güçlü bir bağışıklık sistemi.

duygusal: duygusal olarak daha dirençli olmaları ve ruhsal durumlarını daha iyi yönetebilme yetisi

mental: gelişmiş bir bilişsel fonksiyon ve daha rahat/stressiz olmaları


Orman Anaokullarında öğrenilen beceriler bir çocuğun geleceği için neden bu kadar önemli?
Orman Anaokulu modeli; ilgi odaklı programı, sorgulamaya dayalı öğretme tarzı, sosyal ve duygusal gelişime verdiği önem sayesinde çocuğa hayat boyu lazım olacak beceriler kazandırır: Bu model sayesinde, daha iyi bir problem çözme becerisi ve daha yüksek seviyede eleştirel düşünce gelişir. Ayrıca, öğrenmeye duyulan heyecan teşvik edilir ve öğrenme isteğinin muhafaza edilmesi sağlanır. Çocuklara problemi NASIL çözecekleri öğretilir, cevabın NE olduğu değil. Bu da yaratıcılığı artırır, çocuğu risk almaya teşvik eder ve bunun sonucunda da çocuk akran iletişiminde daha iyidir, duygusal olarak daha dirençlidir, daha az gerilim ve hayal kırıklığı yaşar, daha sebatkârdır ve sınıf arkadaşlarıyla daha işbirlikçi bir yaklaşım sergiler.


Çocuklar tüm gün neler yapıyorlar?

Ne istiyorlarsa; burada çocuk tarafından yönetilen, ilgi odaklı bir öğrenme yöntemi uygulanıyor. Koşuyorlar, tırmanıyorlar, kazıyorlar, çalı çırpı topluyorlar, çamur birikintilerinde oynuyorlar, hayali oyunlar kuruyorlar, müzik yapıyorlar, dans ediyorlar, bağırıp çağırıyorlar. Yani çocukları gerçek bir dış mekânda oyun oynaması için bıraktığınızda ne yapacaklarsa onları yapıyorlar.


Hiç oyuncak olmadan canları sıkılmıyor mu tüm gün?

KESİNLİKLE. Onlar kendi oyuncaklarını kendileri yaratıyorlar çünkü hayal güçleri henüz bozulmamış durumda. Bir çomak; at, süpürge, matkap hatta ağaçkakana ya da buna benzer bir sürü başka şeye dönüşebilir.
Orman Anaokulu Danimarka, Almanya, İsviçre ve diğer Avrupa ülkelerinde oldukça popüler. Neden Amerika’da çok az?
Ne yazık ki, kendini bina içlerine hapseden, doğadan korkan, çocuğun dışarıda oyun oynamasının önemini yok sayan bir kültürün parçasıyız. Peki, sayı gittikçe artıyor mu? Evet, kesinlikle. Maryland’deki Doğa Anaokulları yıllık konferansının açılış konuşmasını ben yapmıştım ve salon tıka basa doluydu.

Anne babalardan bu programa direnç gösteren var mı? Herhangi bir şekilde karşıt görüşe sahip ailelerin kaydını almıyoruz! Hem anne babanın hem de çocuğun bizimle tamamen aynı anlayışta olup olmadığından emin olmak için detaylı bir eleme sürecimiz var. Kimseyi ikna etmeye çalışmıyoruz. Orman Anaokulu modelinin okul öncesi çocuklar için önemini kavramış anne baba ve eğitimcilere destek olmak, yüreklendirmek ve ilham vermek için çalışıyoruz sadece.


Orman Anaokulu DAİMA açık havada eğitim anlamına mı geliyor?

Cedarsong Orman Anaokulu, hava şartlarına ya da mevsime bakılmaksızın % 100 doğa ile iç içe bir okuldur.

Orman Anaokuluna devam eden çocuklar normal anaokuluna giden çocuklardan daha mı zeki?

Daha zeki olmaları gerekmez, sadece problem çözme becerileri ve eleştirel düşünme yeteneklerinin bozulmamış olması, ayrıca öğrenme heyecanları sayesinde bir şey öğrenme konusunda daha rahattırlar ve Almanya’da yapılan araştırmalara göre testlerde yoğun bir erken akademik programa katılmış çocuklardan daha iyi performans sergilerler. Aynı zamanda, Orman Anaokulunda çocuklar daha iyi sosyal becerilere sahip, duygusal olarak daha dirençli ve daha azimli olma eğilimindedir. Hayal kırıklığı ve gerilim daha az deneyimlenir.


Singing in a circle, from School's Out.

Orman Anaokuluna giden çocukların henüz 2 yaşındayken tehlike anında kullanmak üzere bir bıçağa sahip olduklarını duydum.

Evet, Almanya’daki orman anaokullarında uygulanan bir durum; ancak bizim kültürümüzde bu oldukça tehlikeli kabul edildiği için biz çocuklara bıçak vb. vermiyoruz.


Günümüzde anne babalar fazlaca titiz, çocuklarının yaralanacağından korkanlar var mı?

Evet, aşırı korumacı aileler çocuklarının kendi limitlerini öğrenebilme şansını ve kendi başlarına zor bir işin üstesinden gelerek yaşayacakları gururu ellerinden alıyorlar. Ben çocukken, büyüklerimiz ağaçların en tepesine kadar tırmanmamıza izin verirlerdi.


Çocukların tehlikeyle erken yaşta burun buruna gelmesi neden önemli?

Çocuklara limitlerini öğrenebilmeleri için fırsat tanınmalı. Tüm risklere karşı sürekli korunur halde olurlarsa limitlerini asla öğrenemezler. Aslında iç mekânlar çocuklar için birçok tehlikeyle dolu; fakat ne yazık ki dışarıya göre daha fazla yalıtılmış ve güvenli olarak algılanıyorlar. Zamanlarının çoğunu bina içlerinde geçiren çocuklar dışarıya oynamaya çıktıklarında çok daha kolay yaralanıyorlar çünkü tam olarak nasıl düşeceklerini bile öğrenememiş oluyorlar.


Orman Anaokullarında normal anaokullarına göre çok daha az çocukta dikkat eksikliği görülüyor diye duydum. Özellikle çocuğunda dikkat eksikliği sorunu olan anne babalar orman anaokuluna göndermeli diyebilir miyiz?

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, çok fazla bina içinde tutulmuş olmanın sonucudur aslında. Bu konuyla ilgili sloganım şudur: “Duvarları kaldırırsak, çocuklar düz duvara tırmanmayı bırakırlar”. Orman Anaokulunda hiperaktivite bozukluğu semptomları göremezsiniz çünkü çocuklar kinestetik enerjilerini harcayacak yeterli alana ve imkâna sahiptirler burada. Orman Anaokulları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu teşhisi konmuş çocuklar için EN İYİ okul öncesi eğitim modelidir. Bu çocuklar için doğayla iç içe olmanın faydalarını ispat eden pek çok araştırma var ve biz de okullarımızda buna bizzat şahit oluyoruz.


Çocukların kendi kendilerine oynamalarından korkan aşırı endişeli anne babalar için herhangi bir öneriniz, tüyonuz var mı?

Kendi oyun oynadığınız zamanları hatırlıyor musunuz (eğer 40 yaşın üzerinde iseniz)? Çocuklarımızı kendi kendilerine oynamaları için serbest bırakamayacak kadar korkak bir kültüre biz ne ara dönüştük? 60lı yıllarda ben çocukken, hepimiz başımızda bir denetleyen olmadan kendi kendimize oynardık; büyüklerimizin ne kadar yükseğe tırmandığımızdan haberi bile olmazdı – bize güvenirlerdi. Çocuğunuzla birlikte oyun oynamak aile bağı kurmanın en güzel yolu.


Orman anaokulundaki öğretmenlerin ne tür bir diploma ya da eğitime sahip olmaları gerekir?

Orman anaokulu öğretmenleri okul öncesi eğitimi ile ilgili bir diplomaya sahip olmalı; ancak bu diplomadan daha önemli olan şey öğretmenin hava şartlarına karşı tutumu, tabiat bilgisi ve kendisine, çevresindekilere ve doğaya karşı duyarlı, nazik bir model olabilme yetisine sahip olup olmadığı. Bir Orman Anaokulu Öğretmeni ilgi odaklı programı benimseyebilmiş, egosunu ve/veya sınıfı yönetme ihtiyacını kontrol edebilen biri olmalı.


Programınızın maliyeti nedir? Hangi yaş grubuna hitap ediyorsunuz? Bir öğretmene kaç öğrenci düşüyor?

Cedarsong Orman Anaokulu’nun aylık ücreti haftalık 3 saat ders karşılığı 120 USD. Programımız 2-6 yaş arası çocuklara uygun. Adını “Orman Anaokulu” olarak belirledim ki Alman orman anaokulu modelini takip ettiğimiz anlaşılsın. Avrupa’da anaokulu diye bir uygulama yok; çocuklar 6 ya da 7 yaşında normal okula başlayana kadar kreşlere devam ediyorlar. Bizdeki gibi ilköğretimin ilk senesi “anaokulu” değil. Bu yüzden, bu program 2-6 yaş için ve tüm sınıflar aynı yaş aralığında çocuklardan oluşuyor.


Öğretmen başına kaç öğrenci düşüyor?

Daima dört öğrenciye bir öğretmen.


Kendi bölgelerinde böyle bir program başlatabilmek için kişiler nasıl bir yol izlemeli?

Cedarsong Orman Anaokulu Öğretmen Eğitimi Programı’na katılabilirler ya da yakında çıkacak olan “Orman Anaokulları: Cedarsong Yöntemi” kitabımı satın alabilirler.


Ebeveynler kendi bölgelerindeki orman okullarına nasıl ulaşabilirler? Ve Amerika’da Orman Anaokulları ile ilgili yasal düzenlemeler yapılmış durumda mı?

Ebeveynlere her zaman yerel park bölgelerine veya sivil toplum kuruluşlarına başvurmalarını öneriyorum. Doğa temelli okul öncesi kurumları ve Orman Anaokulları, hala çok az olsa da açılmaya başladılar. Hayır, yasal düzenlemeler henüz yapılmış değil." 

 

Kaynak: 

www.baskabirokulmumkun.net

www.egitimpedia.com


© 2024 Nurullah Bora. Sitedeki içerikler izinsiz kopyalanamaz. Tüm hakları saklıdır. NB